Szentes Város Önkormányzata Sportközpont

Szentes, Jövendő utca 1.

A Sportközpont – korábbi nevén Sport és Idegenforgalmi Központ – megalapításáról 1992-ben döntött a Képviselő-testület. Az intézmény létrehozásával az önkormányzat egy szervezetbe integrálta a városban található önkormányzati tulajdonú sportlétesítmények üzemeltetését.

Fő feladatai közé tartozik az önkormányzati tulajdonú sportlétesítmények üzemeltetése, fenntartása, sportesemények szervezése és lebonyolítása. Az évek során az intézmény lett a környék legnagyobb szabadidősport rendezvényeinek a gazdája, valamint egyre színvonalasabb sportszolgáltatásokat kínál a lakosság, a sportegyesületek, valamint a vállalkozói szféra számára.

A megalapítás óta az intézmény működését több változás kísérte a feladatellátás és az üzemeltetett létesítmények vonatkozásában egyaránt. A Sportközpont a jelenlegi formájában, 2009-től a Dr. Papp László Városi Sportcsarnok, a Pusztai László Sporttelep (2 füves és egy műfüves borítású labdarúgópálya, atlétikai dobópálya és rögbi pálya, Dózsa-ház, a Sportszálló, a BMX pálya), valamint az egykori Gróf Széchenyi István Általános Iskola berekháti tornatermének és kiszolgálóhelységeinek üzemeltetését látja el.


Dr. Papp László Városi Sportcsarnok 

Szentes, Jövendő utca 1.

 „ÁTMENETILEG HASZNÁLATON KÍVÜL”

A sportcsarnok városképi és sportszakmai szempontból egyaránt meghatározó jelentőségű épület Szentesen.

Az épület 1996. november 8-án került átadásra, és 2004. május 21-én vette fel a Dr. Papp László Városi Sportcsarnok nevet a szentesi születésű, az 1928-as amszterdami olimpián ezüstérmet szerzett kiváló birkózó és sportember Dr. Papp László után.

A csarnok a szárazföldi sportok központja. A klasszikus értelemben vett teremsportok (kosárlabda, kézilabda, tánc) mellett a szabadidősport egyik bázisa is. A délelőtt jellemzően az óvodai és iskolai foglalkozások igényeit elégíti ki, a délután az egyesületi edzések, este amatőr csoportok veszik igénybe a csarnokot.

 

Ugyancsak a létesítmény biztosít helyszínt a teremsportok bajnokságaihoz, önálló és külső szervezők által szervezett sportrendezvényekhez, edzőtáborokhoz.
Az épület jellegéből adódóan a sportprogramok mellett egyéb kulturális és szórakoztató rendezvényeknek – koncerteknek, bálaknak – is helyszínt biztosít.
A létesítmény 48 x 24 m-es nemzetközi szabványoknak megfelelő küzdőtérrel, 600 férőhelyes lelátóval és hasonló színvonalú öltözői, valamint kiszolgáló háttérrel rendelkezik.

 


Pusztai László Sporttelep

Szentes, Csongrádi út 4.

A sporttelep 2 füves és egy műfüves borítású labdarúgópályát, atlétikai dobópályát, rögbi pályát, a Dózsa-házat, a Sportszállót, a Labdarúgó Klubházat és egy BMX pályát foglal egységbe.

Éveken keresztül jellemzően a labdarúgó klub foglalkozásaihoz biztosít létesítményi hátteret, de az utóbbi években újabb sportegyesületek megjelenésével egyre sokoldalúbbá vált a sporttelep élete. A labdarúgó mérkőzések és tornák mellett színvonalas atlétikai dobóversenyekre, rögbimérkőzésekre is sor került. E mellett különböző együttműködéseknek köszönhetően egyre színvonalasabb sportszolgáltatások is igénybe vehetők, úgymint íjászat, kenukölcsönzés, illetve céges rendezvények helyszínéül is szolgál.
Az intézmény tervei közt szerepel a Sportszálló újraindítása valamint, egy Ökoturisztikai Bázis létrehozása.


Sportszálló Vendégház

Szentes, Csongrádi út 4.

2020 májusában az egykori Sportszálló első szintjének felújítását követően megkezdte működését a Pusztai László Sporttelepen található Sportszálló Vendégház. Nyolc szoba várja nem csak a sportolókat, de az aktív turizmus iránt érdeklődő vendégek szélesebb körét is. A kettő, három és négy ágyas szobák mindegyike saját mosdóval, zuhanyzóval rendelkezik és a fiatalos dekorációnak köszönhetően kellemes hangulatú kikapcsolódást biztosít. A sportközpont az itt megszálló vendégek számára igény szerint kedvezményes uszodabelépőt, kerékpár és túrakenu kölcsönzési lehetőséget is kínál.

 

     


Berekháti tornaterem

Szentes, Vásárhelyi út 138.

A tornaterem 1999 évben készült el, 2007-ig az iskola megszűnéséig az iskolai testnevelés oktatás céljait szolgálta. A tornatermet jellemzően amatőr sportcsoportok veszik igénybe elsősorban őszi-téli időszakban sportfoglalkozások céljából. Az intézmény terveiben szerepel az épület kiszolgálóhelységeiben pihenőszállás kialakítása.